Prof. dr. Koopman's verhaal

Miriam Koopman is internist-oncoloog in het UMC Utrecht.
Wat kan zij aangeven vanuit de praktijk?

De patiënt heeft absoluut een keuze

Als patiënt is het heel belangrijk dat je je er bewust van bent dat er een keuze is in het behandelproces. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die allemaal op een andere manier impact hebben op de kwaliteit van leven en levensverwachting. Het maken van een keuze is heel erg lastig, want zeker na het horen van de diagnose voeren emoties de boventoon.
"De patiënt heeft absoluut een keuze en iedereen maakt zijn eigen afwegingen."

Wat is belangrijk voor mij?

In die situaties probeer ik, wanneer de patiënt het wil, na te gaan wat hij of zij belangrijk vindt in het leven. Wat zijn de dingen die je dagelijks nog wil doen? Dit heb ik nodig om gezamenlijk tot een behandelkeuze te komen, toegespitst op zijn of haar situatie. Om daarin een keuze te maken is het goed om de vraag ‘wat is belangrijk voor mij?’ te beantwoorden.

Vertrouw op de arts

Je moet je arts in het behandeltraject alles kunnen vragen. Vertrouw daarom op je arts, leg alles waarover je twijfelt bij hem of haar neer. Zo maak je een meer bewuste keuze. En wanneer de keuze bewuster gemaakt wordt, hebben patiënten meer vertrouwen in hun eigen behandeling.
De bovenste foto van dr. Koopman is gemaakt door Nadine van den Berg fotografie.

Vertel uw verhaal aan uw specialist en naasten

Door uw verhaal te delen met uw specialist en uw naasten krijgt u meer grip op de behandeling en uw dagelijks leven. Wij helpen u bij het samenstellen van uw eigen verhaal.
Bereid uw gesprek voor

U kunt ook de andere verhalen lezen

"Als dit je overkomt heb je alle reden om even jezelf op nummer één te zetten."
Lees Suzanne's verhaal
"Voor mij is het belangrijk dat ik kan blijven werken en nog op vakantie kan."
Lees Jan's verhaal