Jan's verhaal

Jan heeft uitgezaaide dikkedarmkanker. Met zijn arts volgt hij nauwlettend het zorgtraject, want hij wil zo lang mogelijk blijven werken.

Doelen stellen

Wanneer je de diagnose darmkanker krijgt, moet je het op een gegeven moment accepteren. Vanaf dat moment heeft het mij heel erg geholpen om doelen te stellen. Zo wil ik bijvoorbeeld blijven werken, sociale contacten onderhouden.
"Voor mij is het belangrijk dat ik kan blijven werken en nog op vakantie kan."

Week van te voren

Er komt een dag dat mijn arts slecht nieuws heeft. De ziekte heb je, daar kun je niets aan doen. Vaak kan ik me over dat gevoel heen zetten, maar een week voor het gesprek met de arts dan dringt die vraag zich op: ‘het zou toch niet…’. Het is goed om die vraag ook op tafel te leggen in het gesprek.

Ieder jaar naar Frankrijk

Ik vind het belangrijk om te blijven werken. Daar stem ik mijn behandeltraject ook op af. Ik wil niet drie weken door bijwerkingen op bed liggen. Ook geniet ik er van om op vakantie te kunnen gaan, naar Frankrijk, een prachtig land. Zo stel ik voor mezelf doelen, en stem daar mijn behandelkeuze op af.

Vertrouwensband met arts

In het contact met je arts moet je alles kunnen delen. Het helpt wanneer duidelijk is wat je doelen zijn, wat je nog belangrijk vindt. Als je dat voor ogen houdt en deelt, dan kom je tot de beste behandelkeuze.

Vertel uw verhaal aan uw specialist en naasten

Door uw verhaal te delen met uw specialist en uw naasten krijgt u meer grip op de behandeling en uw dagelijks leven. Wij helpen u bij het samenstellen van uw eigen verhaal.
Bereid uw gesprek voor

U kunt ook de andere verhalen lezen

"Als dit je overkomt heb je alle reden om even jezelf op nummer één te zetten."
Lees Suzanne's verhaal
"De patiënt heeft absoluut een keuze en iedereen maakt zijn eigen afwegingen."
Lees prof. dr. Koopman's verhaal