Suzanne's verhaal

Suzanne (37), moeder van twee jonge kinderen kreeg de diagnose uitgezaaide dikkedarmkanker. Ze maakt hele bewuste keuzes in haar behandeltraject en overlegt alles wat ze wil met haar specialist. Zo kan ze zo optimaal mogelijk genieten van het leven én vooruit blijven kijken en plannen.

Wat ik dagelijks doe: genieten van gezin

Ik heb twee dochters. Ik vind het heel belangrijk om intensief van hun en van mijn hele gezin te genieten. Daar richt ik mijn leven nu ook op in. Naast de zorg voor het gezin maak ik uitstapjes met vriendinnen. Ik wil blijven genieten, van alle kleine dingen. Van kleine dingen, zoals de eerste zonnestralen in het voorjaar, de golven in de zee. Van het feit dat je in de auto kunt stappen en gezellig met een vriendin kan koffie drinken. Van lekker eten en drinken.
"Als dit je overkomt heb je alle reden om even jezelf op nummer één te zetten."

Verwarring en emoties

De diagnose darmkanker kwam als een verrassing en werd vlak voor de geboorte van mijn jongste dochter gesteld. Dat was flink confronterend en een tijd van onzekerheid breekt aan. Het is dan heel goed om bij jezelf na te gaan wat je nog kan, wat je wil en wat je zeker niet wil. Ik had vragen zoals:
  • Hoe goed is mijn conditie?
  • Op wat voor manier belemmert de behandeling de thuissituatie?
  • Zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden, bijwerkingen en/of beperkingen?
  • Hoe verloopt het herstel?
  • Hoe vaak moet ik naar het ziekenhuis?
  • Heb ik thuiszorg nodig?
Allemaal vragen die je het beste met je specialist kan bespreken. Ga je zoeken op internet dan kom je eerder meer verwarring tegen dan antwoorden.

Blijven genieten

In de behandelkeuze hou ik zo veel mogelijk rekening met wat ik belangrijk vindt: hoe kan ik zo goed mogelijk blijven genieten en de zorg voor het gezin dragen? Ik heb er heel bewust voor gekozen om mezelf niet steeds af te vragen ‘waarom overkomt mij dit nou?’. Ik ben er nog steeds, ik blik vooruit en probeer van alles te genieten. Die richting vind ik belangrijk bij de behandelkeuze.

Het draait om jou, durf alles te vragen

In deze situatie heb je er alle recht op om te weten wat een behandeling voor jou betekent. Wees jezelf daarvan bewust wanneer je een gesprek hebt. Het draait om jou. Vraag alles wat je wil vragen, gericht op wat je nog kan en wil in het dagelijks leven.

Vertel uw verhaal aan uw specialist en naasten

Door uw verhaal te delen met uw specialist en uw naasten krijgt u meer grip op de behandeling en uw dagelijks leven. Wij helpen u bij het samenstellen van uw eigen verhaal.
Bereid uw gesprek voor

U kunt ook de andere verhalen lezen

"Voor mij is het belangrijk dat ik kan blijven werken en nog op vakantie kan."
Lees Jan's verhaal
"De patiënt heeft absoluut een keuze en iedereen maakt zijn eigen afwegingen."
Lees prof. dr. Koopman's verhaal